10 pittige vragen aan Gwendolyn Rutten

1.

Mocht je Open Vld vergelijken met een vrouw, hoe zou ze dan zijn?

Mocht je Open Vld vergelijken met een vrouw, hoe zou ze dan zijn? “Alvast een vrouw met een mening (lacht). Een vrolijke vrouw die houdt van het goede leven en graag iets gaat drinken. Ze maakt volop plezier en kan zichzelf goed relativeren. Maar ze luistert ook aandachtig en is een echte duivel-doet-al. Een vrouw van de wereld, een beetje feministisch zelfs, maar ze heeft geen hekel aan mannen. Ze werkt zelfs even graag samen met mannen als met vrouwen.”

2.

Hoe lukt het je om in de politiek je eigen vrouwelijkheid te bewaren?

De politieke wereld is hard: vol debatten, tegenstanders en gehakketak. In het echte leven gaan mensen zo niet met elkaar om. Het is belangrijk om door het lawaai heen altijd te blijven luisteren naar elkaar. Daarnaast ben ik voortdurend bezig met cijfers en studiewerk. Daar hoort een business look bij, maar ik kan er toch enorm van genieten om een mooi paar hakken en oorbellen te dragen. Een vrouwelijke touch tussen al die maatpakken. Verder reserveer ik ’s avonds graag een halfuurtje badkamertijd voor mezelf. Me onderdompelen in een heet bad, zodat ik de dag van me af kan spoelen. Klaar voor de volgende ronde.”

3.

Wat was je grootste persoonlijke overwinning de afgelopen legislatuur?

“In de zes jaar dat ik voorzitter ben, heb ik van onze partij een echte ploeg gemaakt. In het verleden speelde iedereen een beetje zijn eigen rol, maar nu vormen we een hechte familie. Daar heb ik veel tijd ingestoken. Het doet me oprecht veel plezier als iemand uit de ploeg succes heeft of als iemand een goed voorstel doet in het parlement. “Yes!” juich ik dan stilletjes, “dat is het DNA van Open Vld!”

4.

Hoe leg jij je werk -en de lange uren die daarbij horen- uit aan je kinderen?

“Ik vergelijk het met hun eigen situatie. Niemand leeft alleen. Wij hebben ons gezin, zij hebben school en de sportclub. Overal moeten afspraken gemaakt worden. In ons gezin zijn de regels duidelijk: we gaan samen aan tafel zonder gsm, Playstation of tv op de achtergrond. Willen ze naar een fuif, moeten ze met mij onderhandelen over hoe laat ze thuis mogen komen. Wat we daar doen, thuis of bij vrienden, dat doe ik voor de samenleving. Het is net hetzelfde, maar dan voor veel meer mensen.”

5.

Welke kansen zijn de voorbije legislatuur blijven liggen?

“We hebben onze nek uitgestoken met hervormingen, de economie is op gang getrokken, er waren de aanslagen, … Ik had het fijner gevonden als we ons project tot op het einde hadden kunnen verdedigen. Het verhaal is iets te vroeg gestopt. Het werk is niet af. Er zijn veel nieuwe jobs bijgekomen, maar die moeten nog beter worden ingevuld. Een job moet meer opbrengen dan enkel de basisbehoeften. Je leeft niet om te werken, je moet ook tijd hebben voor ontspanning, een fietstocht, eens iets gaan eten… Dat is het motto van Open Vld: work hard, play hard.”

6.

Hoe krijgen we ons land weer op de rails?

“De media focussen zich altijd op de negatieve aspecten van ons land. Maar ik heb de voorbije jaren iets helemaal anders gezien. Ik bezocht namelijk ontzettend veel scholen, bedrijven, rustoorden en organisaties. Daar viel het me steeds weer op hoeveel talent we hebben. Als burgemeester van Aarschot zie ik hetzelfde. De stad bruist, meer en meer mensen trekken aan de kar. Wie zich uitsluitend focust op de zogenaamde vijanden aan de grens, of wie denkt dat de wereld binnenkort vergaat, draagt niks bij. Met zo’n houding krijg je het land niet op de rails. Integendeel: we moeten zuurstof geven aan mensen die hard werken. Mensen meekrijgen. Zo kun je het onmogelijke waarmaken. België heeft écht alles in zich om voor goud te gaan.”

7.

Wat moeten de kiezers absoluut weten over de plannen van Open Vld?

“Wie werkt, zal beloond worden. Op verschillende manieren. En dat moeten we allemaal samen doen. We streven namelijk naar een actief land waar geen pechvogels meer achterblijven en er voor iedereen gezorgd kan worden. Dat is een unieke combinatie.”

8.

Het haantjesgedrag in de politiek, het gekibbel, elkaar nooit laten uitspreken… Ben je dat inmiddels niet grondig beu?

“Bij het begin van de verkiezingscampagne heb ik vooropgesteld dat het een stuk respectvoller moet verlopen dan vroeger, anders krijg je de samenleving niet mee. Traditioneel zetten campagnes de verschillen tussen de politieke partijen in de verf, maar we mogen nooit vergeten dat we dit land alleen maar samen groot kunnen maken. Het is cruciaal om niet enkel naar de persoon te kijken, maar ook naar de inhoud en datgene wat ons bindt. Elke democratische partij heeft wel een paar goede ideeën en daarin moeten we elkaar vinden. Jonge mensen kijken naar ons, ze mogen niet afhaken.”

9.

Hoe kan Open Vld een verzoenende rol spelen tussen de verschillende partijen?

“We hebben de uitgesproken ambitie om het land te leiden. Dat was ook de voorbije jaren onze rol. Open Vld is het cement dat alles samenhoudt in ons land. Die houding zit in het DNA van alle mensen in onze ploeg: rekening houden met de democratie, niet enkel in woorden maar ook in daden. We blijven zoeken naar oplossingen om ons land vooruit te laten gaan.”

10.

Wat zijn de kwaliteiten van de ideale, toekomstige premier?

“Hij of zij moet geloven in ons land. Met een negatieve ingesteldheid maak je veel kapot. Je kunt niet tegen je zin op die plek zitten. De premier moet iets kunnen bijdragen aan het verhaal van ons land, een visie hebben. Vooruitkijken, maar ook zien of iedereen wel mee is. Ons land kent mensen van alle kleuren, maten en overtuigingen. Succesvol en onsuccesvol, content en malcontent. Iedereen telt mee.”