Aan mevrouw Copers

Mevrouw Copers,

Uw socialistische vakbond gaat volgende maand alweer het ganse land platleggen met een – zuivere politieke – staking. U maakt mensen graag bang met vals nieuws over pensioenen en beschuldigt gretig alle hardwerkende zelfstandigen van collectieve fraude. En terwijl we de beelden van agressie en geweld tijdens de vorige stakingen nog niet vergeten zijn, vindt u uzelf vandaag in De Morgen… te braaf en te bescheiden. Wablieft?

Dat is alvast niet de analyse die ik maak. Uw strategie van staken, leugens en bang maken, van polariseren en oproepen om minder ‘braaf’ te zijn, lijkt me vooral kwaadwillig en arrogant. Een zwaktebod ten koste van de mensen voor wie u beweert op te komen.

Het is een vraag die zo veel mensen zich stellen: weet u eigenlijk wel wie u treft? Wie de dupe is van uw acties? U beweert dat de NMBS geld tekort heeft, maar door uw stakingen verloor de NMBS 30 miljoen euro aan inkomsten. U beweert dat u de regering wil treffen, terwijl het vooral werkende mensen zijn die u de duvel aandoet. Weet u wel van wie u kansen ontneemt, met uw extreem-linkse recepten die – zoals we in ganse delen van Wallonië en tal van plaatsen in de wereld kunnen zien- leiden tot armoede en uitzichtloze werkloosheid?

Aangezien u die vragen en feiten negeert, kan ik alleen vaststellen dat het uw vakbond niet om de mensen te doen is, maar wel om macht. Sinds u die kwijt bent en niet meer mee aan de knoppen draait, is álles slecht en kan niemand nog iets goed doen.

Dat is heel erg. Zeker omdat de kansen zich na jaren van crisis aandienen om een stevige basis te leggen voor de toekomst. Dankzij een liberaal beleid trekt de economie opnieuw aan, zijn er meer vacatures dan ooit tevoren, stijgt de koopkracht van mensen opnieuw en kunnen we ook beter zorgen voor die het moeilijk heeft. Sociale partners die het belang van mensen voor ogen hebben, werken constructief mee aan vooruitgang in plaats van te staken en de toekomst tegen te houden.

Want we moeten vooruit. Hervormen en verbeteren om te zorgen voor welvaart en welzijn.

Daarom hervormen wij de overheid en willen we moderne, klantvriendelijke dienstverlening. Met treinen die op tijd rijden bijvoorbeeld, waar je kan zitten i.p.v. als een sardientje opeengepakt te staan, waar er wifi is en je ook met een rolstoel of buggy het perron op geraakt.

Daarom zorgen we ervoor dat we geld hebben om pensioenen te betalen. Om iedereen een fatsoenlijk pensioen te geven. Daarom verhogen wij de mimimumpensioenen tot 150 euro per maand. Daarom schakelen we de minimumpensioenen ook gelijk. Daarom zorgen we ervoor dat werken meer loont dan niet werken. Er zijn meer jobs dan ooit tevoren. Wij helpen mensen aan het werk i.p.v. te staken.

En last but not least: daarom vragen wij respect voor zelfstandigen, mevrouw Copers. Voor die mensen die nooit staken. Die geen vangnet hebben, geen vast loon, geen vakantiegeld, geen 13de maand, geen inkomen als ze ziek zijn. Die risico nemen om vooruit te gaan. Die andere mensen werk geven. Die de motor zijn van welvaart.
Zonder hen, geen economie.
Zonder economie, geen sociale zekerheid.

Als er iemand te braaf en te bescheiden is, mevrouw Copers, dan is het niet uw socialistische vakbond. Integendeel. Dan zijn het de mensen die niet zullen staken op 10 oktober aanstaande. Mijn oneindig respect en steun hebben ze. Samen hebben wij wél goesting in de toekomst.

#stopdeleugens #stopmetstaken