Blauw-oranje samenwerkingscoalitie kiest voor mix van ambitie en ervaring.

Gisteren hebben de N-VA kopstukken ervoor gekozen om de federale regering te verlaten. Enkele belangrijke bevoegdheden worden vanaf vandaag overgenomen door de regeringsleden van Open Vld.

Maggie De Block neemt als minister de bevoegdheid voor asiel en migratie terug over van staatssecretaris Theo Francken. Daarbij behoudt ze haar bevoegdheden van volksgezondheid en sociale zaken. Theo Francken heeft de vorige jaren binnen de schoot van de regering het streng maar rechtvaardig migratiebeleid dat Maggie De Block introduceerde, verdergezet. Het is dan ook logisch dat deze bevoegdheden tot aan de verkiezingen naar haar terugkeren.

“De migratieproblematiek is te complex om in enkele tweets te vatten. Om op lange termijn een werkbare en humane oplossing te vinden, moeten we constructief samenwerken binnen Europa én met de landen van herkomst.”

Alexander De Croo wordt naast minister van internationale ontwikkeling ook de nieuwe federale minister van financiën en fiscale fraudebestrijding. Hij neemt deze bevoegdheden over van Johan Van Overtveldt.

Philippe De Backer wordt minister en neemt op zijn beurt de bevoegdheden van digitale agenda, telecom en administratieve vereenvoudiging over van Alexander De Croo. Zijn bevoegdheden als staatssecretaris – sociale fraude, privacy en Noordzee – blijven behouden.

“De verbindende factor tussen al mijn beleidsdomeinen is ongetwijfeld de toenemende digitalisering en de uitdagingen en mogelijkheden die daarbij komen kijken. De digitalisering biedt ook voor onze overheid enorme kansen. We maken de dingen vandaag vaak te moeilijk. De dienstverlening van de overheid kan en moet beter. Voor iedereen.”

Voorzitter Rutten gelooft rotsvast dat deze nieuwe samenwerkingscoalitie nog werk kan verzetten. “De feestdagen komen eraan, maar deze regering werkt door. We hebben genoeg kostbare tijd verloren”, klinkt het vastberaden.

“We hebben in de federale regering tot nu toe zeer goed samengewerkt met N-VA, ook op moeilijke en gevoelige dossiers. We zijn het -ondanks dit fundamenteel meningsverschil- over veel thema’s eens. We gaan binnen de regering deze maatregelen zoals afgesproken verder uitvoeren in een nieuwe samenwerkingscoalitie. We roepen de N-VA op om het programma waar ze tot nu zelf aan hebben meegewerkt te blijven ondersteunen.”