“Gewoon goed, is niet goed genoeg”

Gwendolyn Rutten gidst Bart Van de Vel

Gwendolyn Rutten – Voorzitter Open Vld
Leeftijd speelt geen rol in mijn beoordeling van de mogelijkheden van mensen. Ik was nauwelijks dertig toen Fientje Moerman me de kans gaf kabinetschef te worden, ook al had ik nog geen kabinetservaring. “Ik weet dat jij het kan”, zei ze en dat ben ik nooit vergeten. Zonder politieke stamboom of achternaam stond het niet in de sterren geschreven dat ik deze partij zou leiden. Dat je die kans toch kan grijpen als je dat wil, is net het mooie aan democratie. Het heeft ervoor gezorgd dat ik als leider ook graag kansen geef aan jonge mensen. In ruil krijg je enorm veel energie terug.”

Als je jong bent, denk je dat iets goed kunnen volstaat om het te maken. Dat is niet zo en net daar situeert zich de stap naar leiderschap. Gewoon goed zijn, is niet goed genoeg. Als leider moet je ook het vermogen ontwikkelen om mensen warm te maken voor je visie. Pas als dat lukt, kan je vleugels krijgen, omdat je dingen samen doet. Leiding geven is ook een oefening in jezelf weerspiegelen en jezelf heruitvinden. Zelfs een politieke partij met diepe wortels moet dat kunnen. We beschouwen Open Vld als een kmo met veel jonge mensen, maar in wezen zijn we een grote organisatie met 65.000 leden. Mensen die betalen om lid te zijn. Als leider moet je durven naast die mensen te staan. In het veld, maar ook in de manier waarop je communiceert op sociale media.”

Bart Van de Vel – Head of Beauty & Luxery voor Facebook in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Pakistan
Als leider maak je een visie en je verhaal nooit alleen waar. Je hebt partners en bondgenoten nodig. Toen Gwendolyn me meenam op haar Ronde van Vlaanderen, heb ik vanop de eerste rij mogen meemaken hoe je mensen betrekt bij je verhaal. Bij Facebook werk ik in een omgeving die zeer snel verandert. Na vijf jaar ben ik er al bijna een dino. Het was leerzaam een leider aan het werk te zien in een wereld die minder snel verandert. Politiek kan in theorie zeer ver van de mensen staan, maar Gwendolyn maakt mensen enthousiast voor verandering.”

In dit Lead-In-programma was ik de young leader, terwijl ik een jaar ouder ben dan mijn CEO. Mark Zuckerberg inspireert velen. Goed leiderschap vertrekt voor hem vanuit zaken die hij zeer vanzelfsprekend vindt. Hij heeft een sterke connectie met alle geledingen van het bedrijf. Net als bij een politieke partij vertrekt veel van wat Zuckerberg doet vanuit waarden. Wat het liberalisme voor Open Vld is, is ‘gemeenschapszin’ voor hem. Facebook heeft het aantal stappen dat je nodig hebt om eender wie ter wereld te kennen, teruggebracht van zeven naar vijf. Hoe beter je geconnecteerd bent, hoe beter je diversiteit begrijpt, hoe beter je erin slaagt je door mensen te laten inspireren en hen te boeien met je visie.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Dit interview verscheen op donderdag 8 februari 2018 in Trends.