Gwendolyn Rutten eerste vrouwelijke burgemeester van Aarschot

25 jaar na de vorige liberale burgemeester – Rik Daems – krijgt Aarschot in januari opnieuw een blauwe burgemeester: Gwendolyn Rutten (43). «Nog belangrijker: het is voor de eerste keer een vrouw», lacht ze. Voor haar mandaat kan starten, moet er wel nog het een en ander uitgeklaard worden. Maar aan enthousiasme geen gebrek.

Het is Ruttens grootste droom die eindelijk werkelijkheid wordt. «Aarschot is de stad waar ik opgegroeid ben en waar ik woon», zegt ze. «Bovendien kan ik aan de slag gaan met en dankzij een fantastisch team rondom mij. Het is een overwinning die we met de hele lijst behaald hebben.» Omdat er voor de verkiezingen een ander akkoord gemaakt was zonder Rutten, moet er nu tijdens twee gemeenteraden wel een andere procedure gevolgd worden voor de installatie van het schepencollege.

Zes jaar burgemeester

«Het is gek hoe snel het allemaal is gegaan», beseft ze. «Eigenlijk ben ik zelf nog maar tien jaar geleden, in 2009, op de voorgrond getreden. Ik heb ervaring opgebouwd als kabinetschef bij onder meer minister Dirk Van Mechelen. Daar heb ik problemen leren oplossen en dossierkennis opgebouwd.» «Ik hou wel van die ingesteldheid om er voor te gaan», lacht ze. «Neem nu de Red Lions. Zij zeiden: het moet gedaan zijn met altijd dat zilver behalen en nu wonnen ze goud. Ik heb me, als relatief onbekend politicus, kandidaat gesteld om de partij te leiden… En kijk! Ook ben ik de uitdaging aangegaan om voor de burgemeesterssjerp te gaan. Met succes! En neen, ik kies straks niet voor een ministerpost. Daar hebben
we, binnen de partij, genoeg capabele kandidaten voor. Mijn voorzitterschap loopt tot 2020. Daarna zien we wel. Ik houd mijn woord en doe de volle zes jaar als burgemeester uit!» En ja, de rijrichting van de Martelarenstraat wordt omgedraaid. «Daar hebben we een verkiezingsthema van gemaakt en dat gaan
we ook doen», zegt ze. «Natuurlijk niet meteen op 1 januari maar wel zo snel mogelijk. Het is de bedoeling om een nieuwe wind door Aarschot te laten waaien. We pakken ook uit met enkele nieuwigheden zoals een schepen van Waterbeheersing en Dierenwelzijn.» De nieuwe coalitie is ook heel
vrouwelijk. «Daar ben ik fier op… Die lijn moeten we nu doortrekken op nationaal vlak.»

Gezinsmens

Hoe reageren de familieleden op het nakende burgemeesterschap? «Mijn kinderen, Alphonse en Juliette, hebben de verkiezingen voor het eerst bewust beleefd», gaat ze verder. «Ik ben de voorbije maanden veel op de baan geweest, maar op verkiezingsdag waren zij van de partij. Toen het duidelijk was, dat we gewonnen hadden, was het zeer emotioneel. Ze merken ook dat mijn hart en mijn ziel daar ligt. Ach, de kinderen houden me wel met de voeten op de grond. Laat me thuis bij hen maar gewoon mama zijn.» Echtgenoot Jimmy heeft al een aantal jaren de zaak Pauze in de Gasthuisstraat. «Hier
wordt er absoluut niet over politiek gepraat», lacht ze. «Dat heeft hij van bij het begin duidelijk gesteld. Tot zijn klanten behoren ook veel leden van andere partijen. Dan mag het nog zo laat zijn: we wachten nog steeds op elkaar tot we beide thuis zijn. Dan kunnen we even bijbabbelen en de dag
overlopen.» Ook de cadeautjes onder de kerstboom kleuren ten huize Rutten Aarschots. «Wat voor mij het mooiste cadeau is? Gewoon tijd doorbrengen met het gezin. Dat is voldoende voor mij!»

Geen natte voeten

Rutten is vast van plan om Aarschot de komende jaren te laten bruisen. «Aarschot moet een voortrekkersrol spelen in het Hageland», zegt ze. De strijd tegen armoede is belangrijk. Niemand mag achterblijven. Ook de uitbouw van het fietsplan is één van de prioriteiten. Water zit in ons DNA, met
de Demer die door de stad loopt, maar we willen geen natte voeten meer. Dat is één van de belangrijkste doelstellingen. Ook mobiliteit is belangrijk. Door het burgemeesterschap zal ik minder naar Brussel
moeten en vaker in Aarschot vertoeven. Ik probeer altijd voor de files te vertrekken als ik daar naartoe moet. Of ik neem de trein. De snelste manier om snel in het centrum van Brussel te staan vanuit Aarschot.» Als burgemeester wordt Gwendolyn ook bevoegd voor cultuur. «Dat is één van mijn
stokpaardjes», zegt ze. «Het interesseert me enorm. Bovendien is het cultuurcentrum Het Gasthuis op een steenworp van mijn ouderlijke woonst gelegen. Het is de straat waar ik opgegroeid ben.»

Geschiedenis

Of ze er zich van bewust is dat ze de geschiedenisboeken zal ingaan als de eerste vrouwelijke burgemeester ooit van Aarschot? «Ja, ik heb er wel eens bij stilgestaan. Ik ben vooral blij dat ik op die manier een voorbeeld kan zijn.»

Dit artikel verscheen op 3 januari 2019 in Het Laatste Nieuws.