Gwendolyn Rutten te gast in VTM nieuws

In VTM Nieuws blikt Gwendolyn Rutten terug op de politieke actualiteit van de afgelopen week. Naast de gouverneurskwestie passeerden ook vrouwenrechten, onze verkiezingsoverwinning, de stakingen bij Bpost, extreem-links en extreem-rechts, en haar engagement als burgemeester van Aarschot de revue. Een greep uit het interview met de voorzitter.

Over de gouverneurskwestie:

“De manier waarop Carina Van Cauter werd aangepakt zie je vooral bij vrouwen. Genadeloos. Als iemand in mijn team de privacy van iemand anders te grabbel zou gooien zou ik de puntjes op de i zetten en meteen orde op zaken stellen.” Ze vreest ook dat de procedure helemaal kaduuk is: “Het kan niet dat er uit een persoonlijk dossier gelekt wordt, dat er fouten gebeuren, dat men achteraf de regels verandert. Ik denk niet dat je uit de huidige procedure nog een kandidaat kan aanduiden.”

Over de blauwe verkiezingsoverwinning:

“Een maand na de verkiezingen kunnen we zeggen dat onze uitslag zeer goed was. Onze burgemeesters, onze lijsttrekkers en onze kandidaten hebben het heel goed gedaan, omdat ze op het terrein het verschil maken.”

Over vrouwen in de politiek:

“Wanneer je naar de cijfers kijkt zie je dat er maar 15% vrouwelijke burgemeesters zijn, er is effectief maar 1 vrouwelijke gouverneur. Er is blijkbaar nog steeds een glazen plafond dat vrouwen ervan weerhoudt om door te stromen naar de top. Wij vinden dat de helft van de ministers vrouwen moeten zijn, het zou mooi zijn moesten alle partijen dat engagement aangaan.”

Over de stakingen bij Bpost:

“Ik begrijp wel dat de mensen bij Bpost zich zorgen maken. Het is een sector die o.a. door de opkomst van de e-commerce aan een snel tempo verandert. Ik weet echter niet of het slim is om dagen aan een stuk te staken, waardoor bijvoorbeeld rouwbrieven niet aankomen. Dat zijn echte drama’s. Men moet eens nadenken of men de tak waarom men zit niet aan het afzagen is. Ik roep net als minister De Croo op om rond de tafel te zitten, vakbond en leidinggevenden, want alleen samen geraken we hier uit.”

Over besturen met Vlaams Belang en de PVDA:

“Extreem-rechts leidt tot rassenhaat, extreem-links tot klassenhaat. Voor Open Vld is het duidelijk, wij werken daar niet mee samen en kiezen voor verbinding in plaats van haat.”

Over Aarschot:

“De sjerp is een droom die uitkomt. Het is een eer voor mij en mijn team om Aarschot te mogen leiden. Ik ben een engagement aangegaan voor de komende zes jaar en kijk er enorm naar uit.”

Het volledige interview kan je hier herbekijken.