
30 sep ‘Haal uit de energiefactuur wat er niet in thuishoort.’
Onze hoge energiefactuur was de afgelopen weken meermaals het gespreksonderwerp in het nieuws. Gwendolyn Rutten deed in De Zevende Dag een oproep om de energiefactuur te verlagen, door deze slim uit te zuiveren. “Het is niet logisch dat je hier voor dezelfde energie zoveel meer betaalt in vergelijking met het buitenland. We moeten dringend kijken naar wat er in die factuur zit. Wat daar niet in thuishoort moet eruit.” Concreet denkt de voorzitter dan aan de distributiekosten, isolatiepremies en de straatverlichting. Het verbruik, wat mensen zelf in de hand hebben, blijft in de factuur, de extra kosten zouden verdwijnen, zodat de factuur naar omlaag kan.
De voorzitter hekelt ook de monopolistische positie van Engie Electrabel, die deels aan de basis van de huidige problemen zou liggen. “Nu besluit men over te gaan tot onderhoud, had men dat niet in de zomer kunnen doen? Dat is het risico van één monopolist, we hebben dringend nood aan meer concurrentie, aan meer bedrijven en mensen die zelf energie maken.” Ze steunt ook het onderzoek naar een mogelijke schadeclaim tegen Engie. “We mogen niet met onze voeten laten spelen.”
Het is voor Gwendolyn Rutten ook klaar en duidelijk dat het gedaan is met kernenergie. “In 2025 moeten we uit kernenergie stappen, maar vandaag werkt nog maar één kerncentrale. Ik heb maandenlang gehoord dat het onmogelijk is om te stoppen, nu zie ik dat het gewoon moet. Beschouw het een beetje als een oude auto, met wat oplapwerk kan je nog even verder, maar vroeg of laat valt hij stil. Het is hoog tijd om in te zetten op alternatieven.”
Ze benadrukt ook dat men nu alles in gang moet zetten om ervoor te zorgen dat er geen afschakelplan nodig is. “Mensen en bedrijven moeten op een heel geruste manier de winter kunnen. Dat lijkt me de normaalste zaak in de wereld. Iedereen moet zijn job doen.”
Op het einde van het gesprek moest het toch ook even gaan over de nakende gemeenteraadsverkiezingen, de bijhorende peilingen en discussies over mogelijke coalities. Voor Gwendolyn Rutten is dat echter nog niet aan de orde: “Er wordt nu veel gesproken over peilingen en coalities, maar het is uiteindelijk de stem van de kiezer die telt. Wat ik wel zie is dat steeds meer mensen kiezen voor een positief en optimistisch verhaal, dat is de richting die we uit moeten.”