Je mag naar vrouwen kijken maar je blijft er met je poten af

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt dat getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik naar buiten moeten komen, ook in de politiek.

Gwendolyn Rutten is op Twitter actief met #metoo, waarop vrouwen getuigen over grensoverschrijdend gedrag. “Het is een groot maatschappelijk probleem waarover veel te lang is gezwegen”, zegt ze in De Ochtend op Radio 1. “Ik vind het erg moedig van vrouwen die hun rug rechten en hun stem laten horen.”

“Je mag naar vrouwen kijken. Vrouwen mogen zich kleden hoe ze willen. Vrouwen mogen zich gedragen hoe ze willen, maar je blijft er met je poten vanaf.”
Mannen en macht
Het misbruik heeft vaak te maken met macht in een mannenwereld. Daarmee komen we bijna vanzelf bij de politiek. “Overal waar macht is, heb je dit soort situaties”, beaamt Gwendolyn Rutten. “Als die verhalen ook in de politiek bestaan, zouden ze het best naar boven komen. Er is veel te lang gezwegen.”

“Vandaag eisen vrouwen hun plaats op in de samenleving, niet op basis van hoe ze zich kleden of hoe mooi ze zijn, maar op basis van hun gelijkwaardigheid met mannen.”

“De verhalen die we nu horen, helpt om dit soort van machtsmisbruik te ontmaskeren. Ik wil alle vrouwen die al een getuigenis hebben afgelegd, een hart onder de riem steken.”

Bekijk hier het filmpje van Vrt Nieuws.