Gwendolyn …

is een optimist en een doener met een glasheldere visie.

Over Gwendolyn

Gwendolyn Rutten is burgemeester in Aarschot, Vlaams parlementslid en gewezen voorzitter van Open Vld. Vrijheid is het fundament van haar visie op maatschappij en economie. Ze doet aan politiek met een uitgesproken kijk. Politiek moet niet alleen goed klinken, maar vooral juist zijn. Haar rotsvaste overtuiging is dat je mensen graag moet zien om aan politiek te doen. Geëngageerde burgers inspireren haar dagdagelijks.

Haar eigen grootmoeder (92) was molenaarsdochter en kon maar tot haar veertien naar school. Haar dochter is veertien en wil later graag chirurg worden. Dat vooruitgangsoptimisme draagt ze ook zelf uit. Als kind al was Gwendolyn een voortrekker en wilde ze dat de zaken vooruit gingen. Ze trekt ook als voorzitter duidelijke lijnen en focust haar visie op vooruitgang, vrijheid en veiligheid. Met Gwendolyn bepleit Open Vld een progressief, empathisch, emanciperend en volks liberalisme.

Haar eigen grootmoeder (92) was molenaarsdochter en kon maar tot haar veertien naar school. Haar dochter is veertien en wil later graag chirurg worden. Dat vooruitgangsoptimisme draagt ze ook zelf uit.
- Gwendolyn Rutten in haar boek: Nieuwe Vrijheid

De basiswerking van haar partij en haar leden kent Gwendolyn als geen ander. Ze begon haar loopbaan als partijmedewerker bij het toenmalige vormingsinstituut van VLD. Elke avond ging ze van afdeling naar afdeling om met mandatarissen en leden te praten, te discussiëren en informatie uit te wisselen. Die draad pikt ze als voorzitter terug door op ronde te gaan door gans Vlaanderen. Ze verliet het Vlaams parlement begin 2017 om in alle 308 gemeentes met Vlamingen in gesprek te gaan over wat hen drijft en bezig houdt.

Gwendolyn bijt zich daarnaast ten gronde vast in dossiers en doet aan politiek vanuit een zeer duidelijke langetermijnvisie. Ze werkte de voorbije jaren achtereenvolgens voor de partij, de Europese instellingen en als kabinetschef van verschillende ministers in de Vlaamse regering. Sinds 2012 is ze voorzitter van Open Vld. In 2016 werd ze in die rol verkozen met 89% van alle stemmen. Daarvoor, tussen 2010 en 2014, zetelde ze in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en tussen 2014 en 2017 in het Vlaams parlement. In 2012 werd ze schepen in Aarschot en in 2018 won ze de lokale verkiezingen en werd ze burgemeester.

Ze leest, schrijft, lacht en geniet van haar kinderen en familie. Gwendolyn is mama van Juliette en Alphonse en echtgenote van Jimmy, waarmee ze al sinds haar 15e een koppel vormt.

Professionele loopbaan:

 • Senior adviseur, Vice-Minister-President van het Vlaams Parlement (juli-december 2009)
 • Kabinetschef, Vice-Minister-President van de Vlaamse Regering, D. Van Mechelen (november 2007 – juli 2009)
 • Kabinetschef Vice-Minister-President van de Vlaamse Regering, F. Moerman (september 2005- november 2007)
 • Administrateur, European Data Protection Supervisor (2004-2005)
 • Adjunct-Administrateur, Constitutional Affairs Committee, European Parliament (2002-2004)
 • Adviseur van Nationaal Voorzitter VLD, Karel De Gucht (1999-2002)

Politieke loopbaan:

 • Nationaal Voorzitter Open Vld (2012 – 2020)
 • Burgemeester Aarschot, Veiligheid en brandweer, Communicatie, Inspraak, Participatie en Wijk- en Buurwerking, OCMW, Financiën en Begroting, Cultuur, Toerisme, Onroerend Erfgoed, Evenementen, Externe Relaties (2019 – nu)
 • Schepen Aarschot Mobiliteit en verkeersveiligheid, Modernisering  Stadsdiensten, Digitalisering, ICT en Administratieve Vereenvoudiging, Kunst- en Naschools Onderwijs (januari 2013 – 2018)
 • Vlaams Volksvertegenwoordiger (2014 – 2017) & (2019 – nu)
 • Federaal Volksvertegenwoordiger (2010 – 2014)

Studies:

 • Aanvullende opleiding Internationale Betrekkingen (1999), Summa Cum Laude, KU Leuven
 • Licentiaat in de Rechten (1998), KU Leuven
 • Diploma Secundair Onderwijs, (Latijn), Sancta Maria, Aarschot