Rutten realiseert parkeerplaatsen met sensoren voor betere doorstroming

Geen parkeerplaats vinden op de Demervallei behoort binnenkort tot het verleden. De hele parking wordt op termijn uitgerust met sensoren. Via een app op de smartphone kunnen bestuurders dan zien waar er precies nog een plaatsje vrij is. Het project, waarvoor de stad in zee gaat met Proximus, is een primeur. Het staat nog wel in zijn kinderschoenen.

“Het eerste dat we gaan realiseren zijn parkeerplaatsen voor kortparkeren met behulp van sensoren”, zegt schepen van Mobiliteit Gwendolyn Rutten (Open Vld). In eerste instantie komen er twee plaatsen in de buurt van de Grote Markt. “Hier kunnen bestuurders een half uur gratis parkeren. Als de termijn verlopen is, wordt echter ook automatisch een bericht gestuurd naar de dichtstbijzijnde parkeerwachter. Die komt dan langs om een boete uit te schrijven. In tal van andere steden, waaronder Kortrijk waar we een kijkje zijn gaan nemen, werkt dit systeem uitstekend.”

Deze soort parkeerplaatsen kunnen op heel korte termijn gerealiseerd worden. In de toekomst kan het sensorparkeren vervolgens opengetrokken worden naar de rest van de binnenstad. “Ik denk bijvoorbeeld aan parking Centrum, waar de 900 beschikbare parkeerplaatsen met meerdere sensoren kunnen in kaart gebracht worden.”

Pilootgemeente

“Als je de Demervallei oprijdt, zal je in de toekomst precies kunnen zien hoeveel parkeerplaatsen er zijn en waar er nog eentje vrij is. Ook de blauwe zone kan perfect in dit systeem geïntegreerd worden. Let wel: dit is nog toekomstmuziek. Een precieze datum staat er nog niet op. Voor het project gaan we in zee met Proximus. Aarschot is eruit gepikt om pilootgemeente te worden voor dit systeem.”

Mobilhomes

Het stadsbestuur wil op korte termijn ook de parkeerplaatsen voor mobilhomes, aan de achterzijde van het nieuwe gedeelte van de parking, betalend maken. “Er zijn een aantal gebruikers die er heel regulier parkeren” “Het is natuurlijk niet de bedoeling om er permanent een parkeerwagen te plaatsen.” Concreet gaat het stadsbestuur 7 euro per 24 uur vragen. “Er zal een parkeerautomaat voorzien worden op het terrein waar een ticket kan gekocht worden”, zegt hij. “Het parkeerbedrijf zal er op toezien dat het reglement nageleefd wordt.” Het is de bedoeling dat het nog voor de start van de zomervakantie kan gerealiseerd worden.
Bron HLN.