Stadscongres Aarschot – Somers: “Liberalen maken het verschil in de steden”

Zaterdag 2 juni zette Open Vld Aarschot de lijnen uit voor het verkiezingsprogramma. Tijdens het stadscongres werd de campagne voorbereid, was er tijd voor een fotoshoot en bespraken de kandidaten de programmapunten. ’s Avonds lieten de inwoners zich inspireren door Bart Somers, de burgervader van Mechelen.

‘s Middag was er al veel bedrijvigheid in het Capucienenklooster in het Aarschotse stadspark. De kandidaten waren druk in de weer hun beste beentje voor te zetten voor de lens van de fotograaf. Vandaag stond de voorbereiding van de campagne en het programma centraal. Kandidaat-burgemeester Gwendolyn Rutten leidde alles in goede banen. De programmapunten werden overlopen en deputé Ann Schevenels gaf toelichting over de provincie. Nadien lieten de Aarschottenaars zich massaal inspireren door de allerbeste burgemeester: Bart Somers van Mechelen. Aansluitend was het tijd voor een glas en een gezellige babbel.

Somers inspireert

Gwendolyn nodigde Somers uit als lichtend voorbeeld. “Hij deelt het verhaal van een stad die enkel negatief in het nieuws kwam. Met het juiste beleid slaagde hij erin de stad een paar niveaus hoger te tillen. Zijn recepten en engagement pakken we mee naar Aarschot”, aldus Rutten.

Bart Somers was de eerste liberale burgemeester in Mechelen in meer dan 100 jaar tijd. Destijds was Mechelen de rodelantaarndrager in alles: hoogste criminaliteit, vuilste stad, grootste leegstand. Nu, na 18 jaar liberaal bestuur, is het vertrouwen in het lokale bestuur nergens zo hoog als in Mechelen. “Wij waren de blauwe draad in het verhaal. Voor een liberaal beleid is participatie erg belangrijk: vertrouwen hebben in de creativiteit van mensen en ze betrekken bij het bestuur.”

Motor stopt nooit

“Aarschot moet zorgen dat er een liberale burgemeester aan het roer komt te staan. Het zijn immers de liberalen die in de steden het verschil maken”, aldus Somers.

Hij ziet in Gwendolyn dan ook de geschikte kandidaat. “Je voelt bij Gwendolyn heel sterk het lokaal engagement, de voeten op de grond. Ze heeft ongelofelijk veel dossierkennis en qua enthousiasme klopt ze mij in straatlengten. De motor stopt nooit; Inspirerend, overtuigd en met een sterke liberale overtuiging.”

Daarnaast is lokaal en nationaal volgens Somers een sterke combinatie. “Als je weet wat er in de Wetstraat gebeurt, sta je sterk in je stad. Als Gwendolyn en ik al eens botsen, is het omdat zij denkt vanuit Aarschot en ik vanuit Mechelen. Ze verdedigt Aarschot vanuit Brussel. Het beste wat je kan overkomen is een burgemeester die meetelt in Brussel.”