“Stop de politieke spelletjes, ga rond de tafel zitten en los het op.”

Afgelopen week werden 202 transmigranten in vrijheid gesteld om plaats te maken voor transmigranten in de gesloten centra. Later kwam naar buiten dat een dertigtal van de vrijgelaten transmigranten bekend staat voor criminele buiten. Gwendolyn Rutten sprak erover in De Ochtend op Radio 1. Verder heeft ze het over de ambities voor de gemeenteraadsverkiezingen en het dossier Arco.

“Criminelen vrijlaten voor transmigranten, dat is de wereld op zijn kop”

“Ik zie aan de ene kant politieke spelletjes van CD&V burgemeesters die plots snelwegparkings afsluiten, om zo het probleem op de tafel te leggen bij de staatssecretaris. Aan de andere kant zie ik een staatssecretaris die zonder overleg met zijn administratie heeft beslist om mensen die hier illegaal verblijven vrij te laten, om zo een ‘wij doen iets tegen transmigranten’-perceptie te creëren. Dit is de wereld op zijn kop.” Haar oproep aan beide partijen is klaar en duidelijk: “Gebruik jullie verstand, ga aan de tafel zitten en los dit op een ordentelijke manier op.”

“Mijn oproep is duidelijk: koppel Arco los van Belfius”

Gwendolyn Rutten vindt dat de Arco-regeling losgekoppeld moet worden aan de beursgang van Belfius en wil dat een mogelijke oplossing eerst wordt voorgelegd aan Europa: “Door twee koppige partijen is er geen oplossing voor Belfius, en géén voor Arco. Ga rond tafel zitten en los het op.”

“Laat de kiezer spreken”

Over de gemeenteraadsverkiezingen is Gwendolyn duidelijk: “Ik trek ongebonden naar de kiezer en wil een modern beleid voor Aarschot, zoals in Kortrijk of in Mechelen. De kiezer moet kunnen spreken, voorakkoord of niet.” Een aanpassing van ons kiessysteem is daar volgens haar het best voor geschikt, zodat we zelf kunnen kiezen we de stad leidt. “Een gemeente besturen gaat over het niveau dat het dichtst bij de mensen ligt: een veilige school, een proper buurt, werk in eigen streek. Ik vind dat daar te veel grote politiek bij komt kijken, terwijl we gewoon dingen zouden moeten kunnen doen. We willen een blauwe versnelling, overal, in Gent, in Vilvoorde, in Brugge…”

Beluister hier het integrale interview.