‘The word’s a stage and we must all play our part.’ Gwendolyn Rutten speecht op het nieuwjaarsconcert van het Aleydistheater

Goeieavond Dames en Heren,

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat ik op een podium sta. Maar het is wel eerder uitzonderlijk dat ik op een podium sta in een écht theater. U weet wel, niet in de politieke, maar in de artistieke betekenis
van het woord.

Niet in de arena van de gemeenteraad of het parlement. Maar in die van Shakespeare of Molière waar we vanavond kunnen genieten van een echte traditie: het nieuwjaarsconcert. Best wel bijzonder, moet ik zeggen. Het is bovendien bijzonder omdat deze speech ook een soort maiden-speech is.

De allereerste keer dat ik ben uitgenodigd om te spreken in mijn nieuwe hoedanigheid – die ik hopelijk in de loop van de maand ook echt zal mogen vervullen – die van burgemeester en schepen van cultuur.

Ik wil Steven, en alle andere mensen van het Aleydistheater daarvoor van harte bedanken. Het is een eer om hier het woord te mogen nemen.

Iedereen weet dat Theater Aleydis deze buurt – de culturele buurt van Aarschot – kleurt. In feite kleurt het gezelschap onze ganse stad. Aleydis is een begrip voor kwaliteit, een positieve geest en een warme sfeer. Aleydis is diepgeworteld in Aarschot en is één van de vele, verbindende krachten in het verenigingsleven. Het theater bestaat dit jaar 41 jaar. Het begon in 1978 als een theaterinitiatie voor jongeren in een lokaal van het SintJozefscollege, een beetje verderop. Jongeren konden op zaterdagvoormiddag kennismaken met de wondere wereld van het theater. Op dat moment was het cultureel aanbod in Aarschot nog heel beperkt. Het waren figuren als Gert Janssens, Wim Boeckmans en – onze helaas overleden ereburger – Carl Noppen die ervoor zorgden dat het gezelschap een pioniersrol opnam in het cultureel landschap van Aarschot. Al snel groeide het succes en moest er uitgekeken worden naar een nieuwe locatie. Het is op  dat moment dat deze zolder in de gasthuisschuur op het toneel verscheen. Het gezelschap werkte hard en slaagde erin om er een waardige theaterzaal van te maken.

De voorstellingen groeiden door de jaren heen echt uit tot culturele hoogtepunten. Vandaag brengt Aleydis 4 voorstellingen per jaar die telkens 4 weekends opgevoerd worden. Op die manier krijgen Aarschottenaars uitgebreid de kans om een voorstelling mee te pikken.

Ter ere van haar 40 jarig bestaan bracht Aleydis het afgelopen jaar ‘Festen’ van Thomas Vinterberg op deze planken. Een hoogtepunt, dat mag gezegd worden. Tekenend voor de hoge kwaliteit van dit
gezelschap. Professionele regisseurs staan samen met vele Aarschotse vrijwilligers garant voor steengoede voorstellingen. Aleydis mag zich fier meten met andere gezelschappen uit de
verre omtrek. Ook de opvolging is verzekerd, want Aleydis pakt uit met echte jongerenproducties van Aleydis Jeugd als paradepaardje. Jongeren tussen 16 en 21 brengen hun eigen ideeën tot leven. Dit alles is mogelijk door de vakkundige begeleiding van een beroepsregisseur en een productieploeg van oud-leden. Jaar naar jaar doen ze verbazen en laten ze zien wat jongeren kunnen als je ze kansen
geeft. En dat is iets waar Aleydis echt in slaagt: jong en oud kansen geven om zo zichzelf te kunnen ontplooien. Mensen vleugels geven en op die manier de wereld een stukje beter en plezanter maken.

Het is dan ook met een gevoel van trots op jullie prestaties, 40 jaar lang, dat ik iedereen welkom mag heten op dit jaarlijks nieuwjaarsconcert. Ik wens jullie het allerbeste – een goede gezondheid, opnieuw enkele absolute topproducties én volle zalen.

De samenwerking tussen het CC Het Gasthuis en Aleydis is uniek en cruciaal – en dat willen we ook in het nieuwe jaar, en met de nieuwe bestuursploeg – graag zo houden. Elkaar helpen én versterken. Tonen dat we – door samen te werken en het beste in elkaar naar boven te halen – zowel de stad, het cultureel centrum als Aleydis op de kaart zetten. In de spotlights als het van mij afhangt, zodat de hele wereld – of toch de rest van het land – ons kan zien. Verwijzend naar de woorden van Shakespeare: ‘The world is a stage’ weet u wel.  Of, omdat we hier vanavond van een concert genieten, in de variant van Elvis Presley:
‘The world is a stage and we must all play our part’.

Ik weet zeker dat u dat schitterend zal doen in 2019.
En u kan daarvoor ook op mij rekenen.

Fijne avond,
Gwendolyn Rutten