Topondernemer Christian Leysen trekt Antwerpse Kamerlijst voor Open Vld

Het partijbestuur van Open Vld heeft vanmorgen Christian Leysen op voorstel van voorzitter Gwendolyn Rutten aangeduid als lijsttrekker van de Antwerpse Kamerlijst.

Leysen is 64 jaar, trotse Antwerpenaar en topondernemer. Hij bouwde zijn eigen IT-bedrijf Xylos uit tot een onderneming van 250 werknemers, en stond 25 jaar aan het hoofd van de maritieme en logistieke groep Ahlers. Leysen was 12 jaar voorzitter van de Antwerp Management School en was bestuurder van Agfa, KBC en bpost. Vandaag is hij bestuurder namens de Vlaamse regering bij VRT.

Christian Leysen is een maatschappelijk actief ondernemer. Zo was hij oprichtend voorzitter van Business & Society (BENSC), vandaag The Shift -een netwerk van bedrijven die duurzaamheid en maatschappelijke integratie promoten. Hij was ook nauw betrokken bij Forum2020 dat de Antwerpse mobiliteitsknoop op een duurzame manier wilde ontwarren.

Leysen is voor Open Vld geen onbekende. Van 2000 tot 2003 zetelde hij voor de partij in de Antwerpse gemeenteraad. Hij schreef samen met Sven Gatz en Sas van Rouveroij de visionaire boekenreeks ‘Stadslucht maakt vrij’.

Meer jobs, meer koopkracht, meer welvaart

Christian Leysen: “Ik ben liberaal in hart en nieren. Voor mij staat Open Vld voor vrijheid en vooruitgang. En vooruitgaan betekent voor mij ervoor zorgen dat de koopkracht van mensen vergroot, en dat de concurrentiekracht van onze bedrijven toeneemt. Alleen met meer jobs en meer mensen die werken kunnen we onze welvaartsstaat verstevigen. Op dat pad moeten we de komende jaren verder gaan, en bij Open Vld is dat duidelijk de prioriteit. Die partij bewandelt een rechte lijn. En ja, we leven in een complex land. Maar ik geloof echt dat we door samen te werken met dit land voorop kunnen lopen. Open Vld is een partij die niet alleen problemen ziet, maar ze ook oplost. Wie mij kent, weet dat ik niet ga praten maar doen.”

Leysen wil zijn volle gewicht in de schaal werpen om ons land stap voor stap beter te maken. “We staan als land voor een aantal grote uitdagingen, niet in het minst de omslag naar een duurzame economie. En die zal alleen lukken wanneer overheid, bedrijven en burgers de handen in elkaar slaan. Wat onze democratie zelf betreft: ook die moeten we durven vernieuwen door burgers meer te betrekken in de besluitvorming.”

Eco in de economie

Rutten: “We zijn bijzonder tevreden dat iemand met zo veel ervaring en met zo veel engagement voor een duurzame economie onze Kamerlijst wil aanvoeren. Met Christian kan de Antwerpenaar vandaag kiezen voor een leider en ondernemer die bewezen heeft dat we de eco opnieuw in de economie kunnen steken. Onze slogan is ‘gewoon doen’, en dat is Christian ten voeten uit.”