Van de klimaatmars tot het voorstel van de Verenigde Naties: Gwendolyn Rutten in De Ochtend.

De klimaatmars, het VN migratiepact, onze vierde blauwe burgemeester in de centrumsteden,… Op maandagochtend kon voorzitter Gwendolyn Rutten in de studio van Radio 1 terugblikken op een uitzonderlijk drukke politieke week.

De klimaatmars zag Rutten als een mooi, sterk signaal voor meer ambitie voor het klimaat. “Het is positief dat mensen op straat komen voor zo’n belangrijk topic. Ook de wijze waarop alles verlopen is verdient erkenning: rustig en optimistisch. Wat ik meeneem is de oproep om samen te werken en het ambitieniveau op te schroeven.” Onze voorzitter zag ook een uitgelezen kans om het enthousiasme waarmee Bart Tommelein mensen warm maakt voor hernieuwbare energie te onderstrepen. Dat werkt volgens haar veel beter dan een negatief verhaal waar men mensen angst aanjaagt, bijvoorbeeld door te dreigen met extra taksen.

Met Mathias De Clercq aan het roer in Gent komt de teller van blauwe burgemeesters in de centrumsteden officieel op 4. Dat ging niet onopgemerkt voorbij: in heel wat kranten verschenen artikels over het succes van Open Vld in de steden. Rutten ziet daarin het bewijs van een blauwe versnelling. “Wij zijn met ambitie naar de verkiezingen gegaan en hebben veel goede mensen op het terrein die je niet hoort brullen in de media, maar hun werk gewoon doen. Die frisse combinatie wordt beloond. Élke dag opnieuw heel hard werken met dossierkennis, optimisme en een positieve gesteldheid, dat slaat aan. Mensen snakken naar een positief en ambitieus verhaal.”

Natuurlijk kon ook het VN-migratiepact, en de bijhorende polemiek, niet ontbreken bij het terug- en vooruitblikken op de actualiteit. Voorzitter Rutten riep op tot positief samenwerken. “Het zou jammer zijn om net voor de meet te struikelen. Ik begrijp dat heel veel mensen zich zorgen maken over migratie. We moeten daar naar luisteren. De problemen die illegale migratie met zich meebrengt lossen we het best op door samen te werken. Dat vinden wij ontzettend belangrijk. Indien we het voorstel van de Verenigde Naties niet goedkeuren zeg je eigenlijk dat je niet meedoet. Dan onttrek je je aan de internationale samenleving en zet je je buitenspel.”