“Waarom ik vecht voor meer vrouwen in de politiek? Het is verdomme 2019!”

Gwendolyn Rutten doet er alles aan om zo veel mogelijk vrouwen in de politiek te krijgen. Bij Open Vld staan ze dan ook op verkiesbare plaatsen.

Meer vrouwen op verkiesbare plaatsen: jij bent de enige partijvoorzitter in ons land die het gewoon doet. Waarom?
Rutten: “Het is 2019. Dat is toch de normaalste zaak van de wereld. Toen ik in dezelfde week drie vrouwelijke topkandidaten voorstelde, spraken de media een beetje oneerbiedig over ‘witte konijnen’, maar het is toch schitterend dat sterke vrouwen zich willen engageren in de politiek? Die moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dus wil ik dat vrouwen met de meest uiteenlopende achtergrond een stem krijgen. Uiteraard is het belangrijk om voor elke functie de beste persoon te kiezen, maar we moeten af van de reflex om altijd eerst aan mannen te denken. Wij schuiven nu meer dan ooit vrouwen naar voor. Andere partijen spreken me hier vaak over aan, ze vinden het knap dat Open Vld er zo’n punt van maakt.

Hoe komen al die vrouwen bij Open Vld terecht? Ben je er echt naar op zoek gegaan?
“Hun naamsbekendheid is veel minder belangrijk dan expertise. Boven alles zijn de mensen bij Open Vld gewoon extreem goed in hun vak. Kijk naar Goedele Liekens, een psychologe die zich al jaren inzet voor vrouwenrechten en daarnaast ook VN-ambassadeur is met veel terreinervaring in het buitenland. Dat is toch heel straf? Uiteraard moet je in de politiek ook een zekere mondigheid hebben en de kracht om je in debatten niet zomaar opzij te laten zetten.”

Is het voor die sterke vrouwen geen cultuurshock als ze worden opgenomen in een politieke partij waar de lijnen duidelijk worden uitgezet?
“Open Vld is een familie die dezelfde basiswaarden deelt, maar zelfontplooiing is cruciaal in onze partij. Niet iedereen moet in het rijtje lopen en ik ben ook niet de voorzitter die met de zweep zegt hoe alles moet
gebeuren. Ieder komt met zijn eigen sterk verhaal en mag dat ook vertellen. Zo werkt het bij ons.”

Is de positie van vrouwen in de politiek nu anders dan pakweg tien jaar geleden? 
“Op korte tijd is er relatief veel veranderd. Vroeger kregen vrouwelijke ministers de ‘zachtere’ thema’s toegeschoven, zoals gezin en onderwijs. Vandaag beheren we ook zwaardere portefeuilles, zoals fi nanciën, begroting en energie. Kijk naar onze Lydia Peeters. Vrouwen zijn nu veel meer aan zet en wat mij betreft mag dat zelfs nog een stukje verder gaan.”

Hoe ga jij om met het pessimisme in de maatschappij? Het ‘alles is al om zeep’-sfeertje dat vooral de kop opsteekt in online commentaren? 
“Ik wil weg blijven van al dat roepen en negativisme. Wij stellen ons altijd de vraag: wat kunnen we wél doen? Hoe gaan we het oplossen? Onze ploeg wil vooruit, dat zit in ons DNA. En we staan open voor iedereen die deze waarden met ons deelt. Zin om mee te doen? Stuur me dan een mailtje via ikdoemee@openvld.be (lacht).”