“We moeten transmigratie aanpakken met een ketting aan maatregelen.”

Op dinsdag 18 september was Gwendolyn Rutten te gast in de studio van Terzake. Ze gaf haar visie op de recente problemen met de transmigranten, het Arco-dossier en de tussenkomst van premier Michel. Net als Michel wil zij dat men snel in actie treedt en dat er een ketting aan maatregelen komt om de migratiestromen en onder controle te houden.

Over de oproep van Charles Michel om met concrete maatregelen te komen:

“Onze premier zet de puntjes op de i. En herhaalt wat ik reeds eerder zei: als je de problemen met transmigranten wil aanpakken moet je alle betrokkenen aan de tafel brengen, zowel de staatssecretaris als de burgemeesters die hun snelwegparkings sluiten, en zullen verschillende maatregelen nodig zijn.”

Over de broodnodige ‘ketting aan maatregelen’:

“Er is niet 1 gouden oplossing voor het probleem. Eén iets staat vast: met alleen extra gesloten centra bij te bouwen los je de dingen niet op. Er moet dringend een ketting aan maatregelen komen. We moeten kijken hoe we de snelwegparkings beter kunnen bewaken, en we moeten nóg meer inzetten op het opsporen en bestraffen van mensensmokkelaars.”

Over Arco:

“Een oplossing moet ook stand houden in de werkelijke wereld. Dat betekent dat die rechtsgeldig moet zijn én de toets van Europa moet doorstaan. Doe je dat niet, dan hangt er een zwaard van Damocles boven de beursgang van Belfius. Daarom vraagt het management van Belfius om te wachten op groen licht van Europa, en daarin steun ik hen.”

Het volledige interview kan je hier bekijken.